Polisförberedande kurs

Sofie är en av rekordmånga som ska bli polis: En barndomsdröm

1:54 min

939 personer är antagna till polisutbildningen med start i höst. En av dem är Sofie Andersson, som gått ett förberedande år på folkhögskola.

Det saknas poliser i Sverige. Därför har antalet platser på landets polisutbildningar utökats, och i höst är det rekordmånga som antagits. En av dem som antagits är 22-åriga Sofie Andersson från Kalix.

– Det är en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Det går knappt att sätta ord på, säger hon.

Men, hon har jobbat hårt för att nå det målet, och det senaste året har hon gått en polisförberedande kurs på Framnäs folkhögskola i Piteå. Utbildningen är ny och tillsammans med en handfull kurskamrater lämnade Sofie Andersson skolan som del av den första kullen i onsdags.

Så här i efterhand är hon nöjd med beslutet att gå den förberedande utbildningen.

–Vi har fått träffa poliser och se hur de jobbar, och fått det teoretiska också. Det är ett val jag är glad att jag gjorde.

Per Eriksson, som är ansvarig för den förberedande utbildningen, säger att ett av dess mål är att vaska fram de poliser som kan jobba i länet i framtiden.

– Det finns ett sådant syfte. Att få fler poliser och att få Norrbottniska ungdomar att intressera sig för yrket.

Enligt polisförbundet är låga löner en av de största anledningarna till att det finns för få poliser i dag. Men för Sofie Andersson, som hoppas på en framtid som hundförare i polisen, är drivkraften en annan.

– Pengar betyder inte så mycket. Alltså älskar du något och brinner för det, så är det värt alla pengar i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista