Dödsfälla för laxyngel

Vattenkraftverkens turbinerna är rena dödsfällan för laxynglen.  Nära en femtedel av ynglen eller smolten som går genom turbinerna i Sikfors kraftstation, på sin väg ut i havet dör i stället.

Trots det saknar kraftstationen anordningar som kan leda bort laxen från turbinerna, säger Karl- Erik Nilsson chef vid fiskeriverket.

- Vi vet att närmare 20 procent av smolten dör i turbinerna och när det gäller de större fiskarna så är dödligheten större, ju längre fiskarna är ju större är riskerna att fisken dör eller skadas, säger Karl-Erik Nilsson.

Han säger vidare att nu pågår ett samarbete med Skellefteåkraft som kommer att leda till någon form av avledningsanordning.

I bakgrunden finns en vattendom från 1989, som säger att Skellefteåkraft måste bygga en avledning, i samarbete med just fiskeriverket, så att smolten inte ska behöva riskera livet i turbinerna.

-Vi har koncentrerat oss på laxtrappan så att uppvandringen ska fungera och nu ska vi satsa krutet på att förbättra laxens resa tillbaka till havet, säger Karl-Erik Nilsson, vid fiskeriverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".