Utmaningar och lösningar för miljön diskuteras på LTU

1:58 min

Fokus på miljöproblemen på Luleå tekniska universitet där 165 forskare från hela världen – de mest långväga kommer från Australien – träffas måndag till onsdag.

Just nu är Luleå tekniska universitet värd för en internationell konferens med fokus på hur samhällsvetare kan bidra till att lösa vår tids globala miljöproblem.

Invigningstalare i måndags morse var Sverker Sörlin, som är idéhistoriker, författare samt professor i miljöhistoria vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.

Konferensen lockar 165 forskare från hela världen, en av dem är Andrea Morf, doktor vid Göteborgs universitet, som hade siktet inställt på en av konferensens exkursioner.

– Jag forskar om marina nationalparker och jag ser jättemycket fram emot  att besöka världsarvet Laponia eftersom styrning och hantering av nationalparker intresserar mig, säger Morf.

I dagarna tre blir det föreläsningar och för de inbjudna forskarna blir det massor av workshops om miljöfrågor och ämnen som plast, isberg och rovdjurspolitik på universitetet. Konferensgeneralen Maria Pettersson, professor i miljö- och naturresursrätt vid Luleå tekniska universitet, menar att konferensen är viktig eftersom den riktar sig till samhällsvetare och inte teknologer.

– Man glömmer ofta bort samhällsvetarnas miljöfrågor, som kan vara till exempel hur vi lagstiftar om miljöproblem eller hur vi sätter pris på miljön för att skydda den, säger Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista