Oro för mångmiljonsmäll i Luleå – hopp om klirr i kassan i Arvidsjaur

2:00 min

Reaktionerna är blandade när kommunerna sagt sitt om förslaget till ny omfördelning av skattepengar, tänkt att skapa mer likvärdiga ekonomiska förutsättningar för service till invånarna.

Svarstiden för att lämna synpunkter på förslaget till ny kostnadsutjämning gick nyligen ut. Luleå och Arvidsjaur är två av kommunerna i länet som har valt att ge sin syn på förslaget.

– Luleå påverkas ju väldigt dramatiskt, säger Jan Öström, ekonomichef i Luleå.

– Vi tycker att det är rätt att de tar mer på problem som glesbygdskommuner lever med, säger Birgitta Häggström, ekonomichef i Arvidsjaur.

Omfördelningen av skattepengar är tänkt att jämna ut förutsättningarna att klara servicen till invånarna. En del kommuner är inbetalare i systemet, medan andra är bidragstagare.

Under hösten väntas riksdagen ta ställning till förändringar där större vikt än tidigare läggs vid befolkningens sysselsättning, utbildningsnivå, inkomster och ohälsotal samt om det rör sig om en glesbygdskommun.

Förslaget är tänkt att vara fullt infört efter tre år.

Vad kommunerna tycker hänger i hög grad samman med hur mycket de får ut av systemet, eller hur stora summor de förväntas betala.

– Om förslaget går igenom så kommer Luleå att tappa ungefär 80 miljoner kronor, på tre år. I motsvarighet till skatteintäkter så är det ungefär 50 öres skatteförändring som vi pratar om, säger Jan Öström.

Vilka konkreta följder för Luleåbon kan ni se då?

– Det är svårt att säga i dag. Det beror på vad man politiskt vill rikta in de här åtgärderna mot. Klart är att vi kommer att behöva göra någonting i alla fall, säger Jan Öström.

Det handlar för Luleå om 4 716 kronor per invånare, vilket är 1 023 kronor mer än i dag. Pengarna som exempelvis Luleå betalar in går till andra kommuner för att kompensera för sådant som påverkar kostnader men är svårt att råda över.

Arvidsjaur hör till kommunerna i länet där ledningen tvärtom ser väldigt positivt på de tänkta förändringarna. Där hoppas man framöver få sex-sju miljoner kronor mer i kommunkassan. Kommunen skulle få 5 458 kronor per invånare, vilket är en ökning med 1 039 kronor.

– Utredaren har valt att sätta fokus på gles befolkning och vi ser att den struktur som vi själva har att hantera äntligen får mer korrekt och uppdaterat genomslag i systemet, säger Birgitta Häggström.

Mer om förslaget till ny kostnadsutjämning och hur länets kommuner påverkas, hör du i P4 Norrbotten efter kl 11.30.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista