Fler poliser till Luleå pride

1:44 min

Under förra årets prideparad i Luleå överraskades polisen av nazistiska motdemonstranter. Därför kommer det i år att finnas fler poliser på plats.

Thimmy Kassberg, som är polisinsatschef under Luleå Pride, berättar att man inte känner till några planer på motdemonstrationer i år men att man ändå kommer att ha fler poliser på plats.

– I fjol hade vi lite ordningsstörningar i paraden. Så vi har tagit ut lite extra personal för att kunna hantera det på ett bättre sätt, om det uppstår motdemonstrationer.

Helena Carlsson från RFSL är en av de som anordnar årets pride-festival. Hon berättar att det var arrangörerna själva som fick varsko polisen om motdemonstranternas närvaro förra året. Och i ljuset av det välkomnar hon fler poliser i år.

– Pride är den gången man ska kunna känna sig trygg. Men det som kändes stärkande förra året, var att vi var så många fler i tåget. Vi är så många fler som står upp för att vi ska få vara de vi är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista