Mångmiljontillskott om ny kostnadsutjämning blir verklighet

2:15 min

Region Norrbotten kan räkna med ett mångmiljontillskott om riksdagen klubbar igenom alla delar i förslaget till ny kostnadsutjämning.

Tarja Lepola är ekonomidirektör i Region Norrbotten.

– I det korta perspektivet skulle det kunna sänka våra behov av att minska kostnaderna, men vi behöver fortsätta med att sänka våra kostnader för att långsiktigt finansiera vår verksamhet, säger hon.

Drygt 230 miljoner kronor mer blir det för Region Norrbotten om riksdagen klubbar igenom hela förslaget till ny kostnadsutjämning. Det handlar om omfördelningen av skattepengar mellan regionerna, och kommunerna, som är tänkt att skapa mer likvärdiga ekonomiska förutsättningar för välfärden.

– Systemet syftar till att utjämna för geografiska, demografiska eller socioekonomiska skillnader, säger Tarja Lepola.

Socialminister Lena Hallengren (S) sade nyligen till P4 Norrbotten att hon ser det här som ett sätt att hjälpa regioner som till exempel Norrbotten.

– Jag hoppas ju att det är ett förslag som kommer att gå igenom som gör att en skattekrona liksom är lika mycket värd runtom i landet, sa Hallengren.

Tarja Lepola säger att län med mycket glesbygd, som Norrbotten med sina avstånd, vunnit gehör i utredningen bakom förslaget. Men oavsett hur det blir, menar hon, så fortsätter kostnadssänkningarna för att få ihop regionens ekonomi på sikt. Som P4 Norrbotten rapporterat handlar det i nuläget om ungefär 700 miljoner kronor under drygt tre år.

– Vi blir allt fler äldre, vi blir allt färre som är i arbetsför ålder och det innebär att våra intäkter inte räcker till för att finansiera alla våra kostnader, säger Tarja Lepola.

Mer om förslaget till ny kostnadsutjämning och hur Region Norrbotten påverkas, hör du i P4 Norrbotten efter kl 11.30.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista