NLL vill ersätta hörselskadade

Landstinget föreslår att barn som använder hörimplantat, en slags inopererad hörapparat, ska få ersättning för batterikostnaden på cirka 800 kronor i månaden.

Landstinget i Norrbotten är ensamt i Sverige om att låta barn betala för batterier till hörapparater och hörimplantat, och under måndagen träffades gruppledarna för att diskutera frågan. Ett beslut kommer i november och sen är det fritt fram att få ersättning, för dem som använder hörimplantat.

Agneta Granström, miljöpartiets gruppledare, säger att politikerna helt enkelt inte har vetat om vad batterierna har kostat.

– Jag är väldigt glad över att det här uppmärksammades så att familjerna kan få ersättning, säger Granström.

1997 togs bidragen för inköp av batterier bort men då visste inte landstinget att den nya tekniken med hörimplantat var så mycket dyrare än hörapparater.

Förslaget om ersättning gäller inte batterier till hörapparater.

Det här förslaget ska upp på landstingsstyrelsen i november, och då är Agneta Granström säker på att beslutet kommer att tas.

I dagsläget är det fyra personer som fått hörselimplantat i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".