Kiruna centrum för forskning på norrsken

Dag och natt den här veckan forskas det intensivt på norrsken i Kiruna. Aldrig tidigare har man tittat så detaljerat på norrsken, enligt Ingrid Sandahl som är professor i rymdfysik vid IRF i Kiruna.

Det nya i forskningstekniken är att man tittar på norrskenet både uppifrån och underifrån. Forskarna har hjälp av av sex olika kameror som finns vid marken i trakterna runt Kiruna och en satellit som passerar mycket nära över norrskenet och mäter olika partiklar, ljus och färger.

- Tidigare har man inte kunnat mäta fin-strukturerna. Alla som har tittat på norrsken har väl sett hur mycket detaljer där finns och hur olika norrsken är vid olika tillfällen. Varje detalj beror på en fysikalisk process i rymden, säger Ingrid Sandahl.

Genom att upptäcka hur olika sorters norrsken uppstår och funkar kan man lära sig mer om mycket av det som försiggår i rymden.

Vi är i en stuga ute i skogen nära Institutet för rymdfysik. I ett litet hus uppe på taket finns en av kamerorna och forskaren Urban Brändström.

- Vad vi kommer fram till är svårt att spekulera i eftersom vi är ute i det okända. Ofta är de mest spännande resultaten nåt man inte alls har väntat sig, något som man först tror är en felmätning. Det är spännande att vara i fronten av det mänskliga vetandet, säger Urban Brändström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".