Sara Elfving: Det här är något man måste uppleva

4:54 min

Vid midnatt på fredag går starten för årets upplaga av Laponia Triathlon. Den tuffa utmaningen har lockat 50 deltagare från 10 nationer till Gällivare.

Laponia Triathlon är världens nordligaste triathlon över ironmandistans - 3.860 meter simning, 180 km cykel och ett avslutande maraton på 42 kilometer uppför Dundret.

Till årets event i Gällivare har utmaningarna lockat deltagare från bland annat Estland, USA, Italien, och Tyskland. Totalt 10 nationer är representerade bland de 50 deltagarna.

En av de som kommer stå på startlinjen vid Vassara träsk är då Sara Elfving som tävlar för Karlshamns SK Triathlon. Hon är med för fjärde gången och frågan är om hon ska kunna upprepa sin seger från förra året.

Från Norrbotten är just nu 27 kvinnor och män anmälda till helgens tävlingar. De deltagare från Norrbotten som enligt Tommy Niva från arrangörstaben tror kan ligga i topp är Andreas Ramström från Luleå, han var trea i fjol. Ingrid Persson som tävlar för Gällivare Endurance Club men som bor i Luleå är väldigt stark och har tidigare gjort bra resultat på Ironman. Det är hennes första Laponia Triathlon.