Vård & omsorg

Medicinleveranser med drönare ska testas i norra Sverige

1:49 min

Drönare som åker ut med medicin till glesbygden ska snart börja testas i Sverige.

- Vi hoppas kunna testa det här på riktigt i Norrland inom ett halvår till ett år, säger Pia Kristiansson vid Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman.

På sikt ska farkosterna också kunna åka ut med första hjälpen-utrustning till skadade i väglöst land,

Tester med en specialbyggd drönare för medicinleveranser som utvecklats i samarbete med Chalmers i Göteborg har gjorts nu i maj och de första skarpa flygningarna kommer att ske mellan sjukstugan i Storuman och ett så kallat hälsorum i Slussfors. En sträcka på sex mil som drönaren klarar på en halvtimme.

– Tanken är att man ska kunna få medicin hemskickad närmare där man bor och inte behöva sitta och åka bil långa avstånd när man inte bor helt bra, säger verksamhetschefen Pia Kristiansson.

Medicindrönaren har en vingbredd på cirka en och en halv meter och kan bära upp till åtta kilos last

– Fördelen med drönare är att de blir väldigt billiga i drift. De är inte så stora och de kan förflytta sig väldigt snabbt, säger Pia Kristiansson.

Region Norrbotten är delaktig i drönarprojektet som bland annat finansieras med pengar från Energimyndigheten.

Flera frågor måste lösas innan medicindrönarna kan börja användas på riktigt.

– Det handlar bland annat om säkerheten. Att medicinen kommer till rätt person och att drönaren inte ramlar ned i skogen någonstans, säger Pia Kristiansson.

Längre fram vill Glesbygdsmedicinskt centrum även utrusta drönare med akutväskor som kan flygas ut till skadade som inte kan nås av exempelvis ambulans.

– Tanken är att man ska kunna få ut utrustning för att kunna rädda liv. Vi har många yrkesgrupper som jobbar i väglöst land, samer till exempel, men också turister, säger Pia Kristiansson som är övertygad om att planerna kan förverkligas.