Kirunauppfinning kan få pris

En kirunauppfinning kan bli vinnare i tävlingen årets miljöinnovation 2005.

Det handlar om en oljesaneringspump kallad SLYPen som enligt uppfinnaren Per-Olov Karlsson kan komma att revolutionera saneringsarbetet vid till exempel större oljeutsläpp.

Oljesaneringspumpen SLYPen är en vidareutveckling av den så kallade slingpumpen som Per-Olof Karlsson uppfann 1986. Det är en vattenpump som drivs av strömmande vatten och som idag säljs i 26 länder.

Oljesaneringspumpen SLYPen har Per-Olof Karlssons företag jobbat med att utveckla under tre års tid. Pumpen har redan köpts in av LKAB och SSAB och det är bara början, tror Per-Olof Karlsson, som ser en stor potential för sin uppfinning. Till exempel skulle den kunna användas för att sanera vattnet i Östersjön från giftiga alger, säger han.

Idag finns inga riktigt bra metoder för att ta hand om till exempel oljeutsläpp, säger Per-Olof Karlsson.

- Man lägger ut länsar för att avgränsa oljan, men man hinner aldrig få upp den innan den börjar blanda sig med vattnet.

Med SLYPen kan man snabbt få upp ytvattnet med dess föroreningar och sen separera de två. Den rena oljan kan sen föras vidare till destruktion, eller återanvändas, säger Per-Olof Karlsson.

Den 17 november ska årets miljöinnovation koras i Halmstad. De tre bästa uppfinningarna får dela på 200 000 kronor och Per-Olof Karlsson är optimistisk vad gäller SLYPens chanser att vinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".