Laver

Besked om gruvan dröjer – kommunalrådet kritisk

2:02 min

Det har gått över två år sedan beslutet om gruvan i Laver utanför Älvsbyn hamnade på regeringens bord. Nu riktas kritik mot att besked dröjer.

Det är framtiden för två gruvor i Norrbotten som ligger på regeringens bord. Det är dels gruvan i Kallak utanför Jokkmokk och dels gruvan i Laver utanför Älvsbyn.

Älvsbyns socialdemokratiska kommunalråd Tomas Egmark tycker att det tar alldeles för lång tid för regeringen att bestämma sig.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att de inte kommit till beslut än. Man får väl hoppas att det kommer under året men lite desillusionerad är man ju, säger han.

En av anledningarna till att Länsstyrelsen sa nej till gruvan i Laver var att det skulle påverka rennäringen för Semisjaur-Njarg sameby.

– Det är ju en ovisshet när du inte vet vad som ska hända, säger Anders Erling Fjällås, ordförande för samebyn om väntan på regeringens beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista