Björn Mårtensson, utredare. Foto: Kent Norberg

Stora möjligheter för civila tester

Det finns stora möjligheter för ett centrum med civil test- och övningsverksamhet i Arvidsjaur. Därför bör det redan nu startas utbildning av folk så att det finnas rätt kompetens när verksamheten är igång.

Det framgår av den delrapport som utredaren Björn Mårtensson nu lämnar till regeringen.

Man kan med fördel starta ett antal utbildningar för att stärka infrastrukturen i Arvidsjaur med omnejd, föreslår Björn Mårtensson i sin delrapport till regeringen

Det är främst utbildningar i språk, framförallt i engelska och tyska, handel och restaurang och service men även utbildning i elektronisk kommunikation föreslås i utredningen.

- Finns kompetensen så är man väl förberedd när verksamheten kommer i gång, säger Björn Mårtensson.

Under de månader som utredarna jobbat med starten av ett civilt test- och övningscenter så har utredarna stärkts i uppfattningen om att det finns en stor potential för en sån här verksamhet.

- Det är en nationell tillgång som inte har någon motsvarighet i Europa. Det handlar framförallt om klimatet med snö mörker och kyla på vintern och sol dygnet runt på sommaren. Dessutom finns stora mark- och luftutrymmen och alla anläggningar som försvarsmakten äger. Det finns en enorm potential i den här verksamheten, säger utredaren Björn Mårtensson.

Det finns även en pågående utredning av en militär test- och övningsverksamhet som Björn Andersson gör på försvarsmaktens uppdrag. Björn Mårtensson tror att i slutändan kommer dom här två utredningarna att knytas närmare varandra.

- I vissa stycken är den civila test- och övningsverksamheten beroende av det som finns på den militära sidan, framförallt den kompetensen. Min uppfattning är att det kommer att sluta med ett centrum där både militär och civil verksamhet finns integrerat, säger Björn Mårtensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".