Flera vådaskott i försvaret

I förra veckan vådasköts en värnpliktig i Arvidsjaur och hittills i år har det inträffat 30 vådaskott i försvaret.

Det vådaskottet är inte det första med allvarlig utgång i Arvidsjaur. Under nittiotalet vådasköts en soldat ute på skjutbanan, soldaten avled av skadorna. De senaste tio åren har tre personer omkommit på grund av vådaskott inom svensk försvarsmakt.

Försvaret har tittat närmare på detta med vådaskott och den studien har visat att efter längre ledigheter inträffade fler olyckor. En annan orsak är att vapnen inte används kontinuerligt under utbildningen. Det här har lett till att man har infört regelbundna skjutövningar och repetitioner för de värnpliktiga. Dessutom har man tryckt på betydelsen av att rapportera alla vådaskott i förebyggande syfte. Lars Gunnar Falk vid försvarets säkerhetsavdelningen säger att det finns mer att göra för att höja säkerheten.

- Vi kan bli bättre genom att exempelvis följa upp det egna arbetet men också genom att kontrollera de enskilda soldaterna, säger han.

- Den mest riskfyllda situationen är i samband med att man kontrollerar om det finns ammunition kvar i vapnet, säger Lars Gunnar Falk. Hittills i år har det inträffat 30 vådaskott inom försvarsmakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".