Återbördande av 25 samiska kranier

Historikern om de bortförda kranierna: Symboliskt viktig ursäkt till samerna

2:59 min

Det är symboliskt viktigt med den ursäkt som nu framförts, i samband med att de bortförda samiska kranierna nu återbördats under en uppmärksammad cermoni i Lycksele. Det anser filosofie doktorn i historia, Curt Persson.

Under 1950-talet grävdes 25 kvarlevor från samiska individer upp från gravplatsen i västerbottniska Lycksele. Nu har uppmärksamheten riktad på återbegravningen - men när de grävdes upp fick samerna inte ens reda på det.

Samerna fick reda på att kvarlevorna grävts upp genom ryktesspridning. Det menar Curt Persson, filosofie doktor i historia och tidigare även landsantikvarie i Norrbottens län.

Igår riktades stor uppmärksamhet mot återbördandet på gravplatsen i Lycksele av de 25 bortförda kranierna.

Den ursäkt som framfördes på plats under den känslosamma cermonin är också väldigt symboliskt viktig, anser historikern Curt Persson.

Symboliskt är det här väldigt viktigt. Därför att i och med man ber om ursäkt så inser man också att ett fel är begånget. Att man har gjort ett väldigt kraftfullt övergrepp.

Du kan även lyssna på hela intervjun med Curt Persson här nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista