Lärarbristen på landsbygden

Lärarutbildning på distans ger resultat i Jokkmokk

2:01 min

Jokkmokk är en av få kommuner i länet som uppger att man har haft lättare att rekrytera behöriga lärare inför den här höstterminen än tidigare.

Bland annat beror det här på den lärarutbildning på distans som flera studenter kunnat gå på hemorten och där exempelvis tre behöriga lärare nu har fått anställning efter avslutad utbildning.

– Vi är jätteglada över det här, säger skolchefen Monica Lundkvist.

I den riksomfattande enkät som Ekoredaktionen genomfört är det 10 av 14 kommuner i länet som svarat.

Och av dem har den största delen: 7 av 10 kommuner uppgett att de haft lika svårt som tidigare att rekrytera behöriga lärare till grundskolorna.

2 av 10 svarande kommuner uppger att de har haft det lättare med rekryteringen av behöriga lärare än tidigare: Jokkmokk och Överkalix.

1 av 10 kommuner, Pajala, har svarat att det blivit tuffare - men det handlade framför allt om jämfört med för flera år sen.

I Pajala har situationen dessutom inför det här läsåret också hunnits mildrats på några veckor, förklarar skolchefen Leif Rönnbäck i Pajala.

– Ja, vi har lyckats rekrytera och få napp på en del av våra annonser och vårt idoga arbete i övrigt med att hitta behöriga lärare, säger skolchefen Leif Rönnbäck i Pajala kommun.

Enkäten skickades ut av Sveriges Radios Ekoredaktion till Sveriges samtliga 290 kommuner den 1 augusti. Läs mer resultaten i undersökningen genom att klicka här nedan på "Så här gjordes Sveriges Radios undersökning om lärarbristen. 

Så här gjordes Sveriges Radios undersökning om lärarbristen

Enkäten skickades ut av Sveriges Radios Ekoredaktion till Sveriges samtliga 290 kommuner den 1 augusti. Svaren kom in fram till mitten av augusti. I Norrbotten svarade 10 av 14 kommuner.

* 7 av 10 svarande kommuner i Norrbotten (Övertorneå, Kiruna, Luleå, Kalix, Piteå, Boden, Arjeplog) uppgav svarsalternativ "Samma som tidigare år" på frågan: Hur ser lärarsituationen ut inför höstterminen jämfört med tidigare år?

* 2 av 10 svarande kommuner i Norrbotten (Överkalix och Jokkmokk) angav svarsalternativ: "Bättre än tidigare år" på frågan "Hur ser lärarsituationen ut inför höstterminen jämfört med tidigare år?"

* 1 av 10 svarande kommuner i Norrbotten (Pajala) angav svarsalternativ: Sämre än tidigare år på frågan "Hur ser lärarsituationen ut inför höstterminen jämfört med tidigare år?"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista