ETT ÅR EFTER VALET

Skolförändringar fortsatt omtvistade i Haparanda

2:06 min

Skolan i Haparanda ska krympa kostymen, men det råder stor oenighet om hur förändringarna ska genomföras.

Framtiden för skolorna har dominerat den politiska debatten i Haparanda sedan valet för ett år sedan.

– Vi har fattat ett beslut om att göra en förändring av skolstrukturen där vi minskar antalet högstadieskolor från tre till en. Vi har tagit beslutet att minska antalet skolenheter i centralorten så att vi kommer att ha två stycken F6-enheter plus en friskola, säger Sven Tornberg (C), kommunstyrelsens ordförande.

Det här har gått ganska snabbt fram. Varför var det viktigt för er?

– Vi har en utveckling när det gäller antalet barnafödslar i Haparanda kommun som har halverats på bara några år samtidigt som vi har en ganska stor pensionsavgång bland våra lärare, säger Sven Tornberg.

Beslutet bygger på att använda befintliga lokaler.

– Vi når det vi vill med att göra den här förändringen av skolstrukturen till en lägre kostnad än att börja bygga nya lokaler när vi har för många lokaler redan i dag, säger Tornberg

Haparanda kommun styrs numera av en koalition bestående av Centerpartiet, Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Socialdemokraterna, som är det största partiet, står i opposition.

– Man lappar och lagar gammalt i stället för att bygga nytt. I vårt förslag hade vi också velat samla allting på ett och samma utbildningscampus i stället för att sprida ut det. Beroende på om barngrupperna minskar eller ökar så behöver man en flexibel skolstruktur där man kan anpassa skolan efter barnantalet, Nina Pörhölä (S), gruppledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista