Det kan bli extrapengar till Norrbotniabanan

Länsstyrelserna längs Norrlandskusten vill ha pengar från EU för medfinansiering av järnvägssatsningarna i norr, till exempel Norrbotniabanan. Det kan handla om drygt fem miljarder kronor för enbart Norrbotniabanan.

Idag ges bara mindre ekonomiskt stöd från EU till de stora järnvägsstatsningarna längs Norrlandskusten. Men det finns mer att hämta. Ett europeiskt stödprogram har som uppgift att skapa ett bättre och robust transportsystem mellan länderna och budgeten för sådana satsningar förväntas öka kraftigt under de kommande åren.

För de satsningar, som nu planeras längs Norrlandskusten, bland annat Norrbotniabanan för 17 miljarder kronor kan det innebära ett extra tillskott på som högst 50 procent av investeringskostnaden. Det säger Länsstyrelsens kommunikationsdirektör Bo-Erik Ekblom.

Landshövdingarna PO Eriksson och Lorentz Andersson har nu skrivit ett brev till infrastruk-

turminister Ulrika Messing med begäran om att få träffa henne och lägga fram sitt förslag om att regeringen genetemot EU prioriterar järnvägssatsningarna längs Norrlandskusten.

Ett argument för det är att EU vill ha stora transportsatsningar i form av korridorer, som binder samman huvudstäder och järnvägarsystem. En sådan korridor skulle kunna bli den så kallade Botniska korridoren från Stockholm till Norrbotten och som i sin tur skulle knytas ihop med den nya transportleden USA-Narvik, Haparanda och Kina.

Ett annat argument är exportindustrins stora behov av bra kommunikationer, säger Bo-Erik Ekblom.

Beslut om vilka korridorer, som ska prioriteras tas av EU-kommissionen.

                           Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".