Haparanda blir ledande handelsstad

Haparanda kommer inom tre år att få ett av Sveriges största handelsområden. Det är resultatet av Ikeas etablering som medför att flera nya handelcentra byggs liksom hotell och en stor campingplats.

Som en följd av Ikeas etablering planeras nu tre nya handelsområden och tillsammans med Torneå kommer det att innebära sammanlagt 150 000 kvadratmeter handelsyta.

Dessutom blir det ett lågprishotell och ett hotell nära Gränsenområdet. Behovet är ettusen fler hotellbäddar. Efter önskemål från Ikea ska också en stor campingplats byggas med upp till 1 000 platser.

Ikea väntar sig en och en halv miljon besökare per år och det kräver fler restauranger och andra serviceinrättningar och många företag har nu hört av sig för etablering. Det gäller bland andra Maxi Ica.

Om planerna går igenom kommer 1 500 nya jobb att skapas i Haparanda-Torneå och den här kraftiga expension är dubbelt så stor som vad kommunchef Christina Lugnet hade väntat sig när På Gränsenprojektet började ta form.

- Ikeabeslutet innebär att där Ikea finns, där ökar shoppingturismen och dit vill också de andra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".