Veckans färsking vecka 41

Jazzig vitamininjektion i Norrbottens musikliv

3:45 min

Nyinflyttad norrbottning med intressant och modern jazzton – det är Rickard Arnberg, som är denna veckas färsking med låten Dagar och år.

Veckans färsking är ny lokal musik i P4 Norrbotten. Fredrika Johansson står för urvalet och omdömena i texten är hennes. Har du synpunkter eller tips på musik som borde vara med, hör av dig till fredrika.johansson@sverigesradio.se.

Rickard som kommer från Uppsala flyttade till Luleå och Norrbotten i början av 2019 för att kunna leva ett lite lugnare och mer naturnära familjeliv. Med sig i bagaget har han ett brinnande intresse för musiken och i synnerhet jazzen, som han mer än gärna förmedlar både på sin fritid och på förskolan där han arbetar.

2013 släppte Rickard sitt debutalbum som sångare med en klassisk jazzinriktning där han tolkade sina förebilders låtar. Men där fanns även en låt som stack ut – den egna låten Drömmen. Det blev också startskottet till en ny inriktning med egen musik på svenska. Jag tycker det är uppfriskande och roligt när musiker tar sitt musicerande längre inom jazzen som genre, genom att ge sig på att skapa en egen repertoar.

Just låten Dagar och år är skriven av pianisten i Rickard band Anton Glansholm, men albumet Vi som blev kvar som släpptes 2017 innehåller även flera alter av Rickard själv. Rickards musik och jazz är lätt att gilla – inte alls svårlyssnad, med vackra berättande texter, snygga melodier och finurliga ackordföljder. Lägg till en ganska stor dos pop och visa, och du har biljetten till Rickards musikaliska värld.

Jag tycker att Rickard Arnberg är en intressant vitamininjektion i musiklivet och jazzen i Norrbotten som fler ska få möjligheten att upptäcka. Under fredagens livespelning här hos oss i P4 Norrbotten har Rickard med sig de lokala och minst sagt välrenommerade musikerna Dan Johansson, Arne Hagström, Björn Hellis och Robert Svensson. Mitt bästa tips om du är arrangör av jazzmusik i Norrbotten är att ringa detta gäng om du gillar vad du hör och boka in dem till ett kommande arrangemang. Detta är musik som är väl värd en publik i Norrbotten och publiken borde få möjligheten att upptäcka Rickard Arnberg musik.