Uppfödningen av berguvar hotas

I 25 år har projektet Berguv Nord bedrivit uppfödning av ungar i hägn för utsättning i naturen.

Men nu har länsstyrelsen beslutat lägga ned uvhägnet i Lamburträsk naturreservat utanför Arvidsjaur. Ett beslut som får kritik av de som arbetar med att föda upp berguvar.

På enstaka platser i länet kan man idag höra det karakteristiska hoandet från Berguvar. Men det har varit en lång och mödosam kamp för att nå det resultatet.

Förföljelse, kraftledningar, trafik och miljögifter gjorde att berguven i princip var helt utrotad på 60-talet. 1983 startade Berguv Nord, ett projekt som skulle rädda berguven från utrotning.

Ett av projektets hägn lades i anslutning till Lamburträsk naturreservat, utanför Arvidsjaur. Ett reservat som sköts om av länsstyrelsen.

Att placera uvarna där visade sig bli en succé. Uvarnas närvaro gjorde att besöksantalet i reservatet ökade då uvarna blev ett stort dragplåster. Men det var inte bara besöksantalet som gjorde satsningen lyckad, häckningsmässigt blev hägnet i Lamburträsk det bästa i landet, i snitt har sex ungar fötts i hägnet varje år.

Nu säger Länsstyrelsen nej till att den person som sköter reservatet även ska mata och titta till berguvarna och uppfödningen har därför fått läggas ner och avelsuvar och ungar har flyttats till andra hägn. På Berguv Nord är man besviken:

- I 25 år har vi hållit på och nu börjar det ge resultat och då kommer det här beslutet. Helt ofattbart, säger Andro Stenman, ordförande i Berguv Nord. Dessutom kom beslutet att vi skulle stänga hägnet när uvarna var på väg att häcka, tidpunkten kunde inte vara sämre.

Vilka följder nedläggningen får för berguvstammen vet beguvsprojektet inte idag. Men tidpunkten var olämplig.

- På en del hål i landet ökar man uppfödningen för att ta sig upp den sista lilla bit som fattas för att vara säker på att berguvarna ska klara sig på egen hand. I Norrbotten fattas beslut som gör att vi får minska utsättningarna när det är ett känsligt läge.

- Jag vill inte säga vad jag tycker om länsstyrelsen sätt att hantera det här, då skulle jag få ta till grova ord, säger Andro Stenman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".