Tillverkas i Umeå

Matjättar miljonsatsar på norrländsk halloumi

1:23 min
  • Norrmejerier satsar 40 miljoner och bygger ett nytt ysteri.
  • Ica och Norrmejerier ska börja med storskalig tillverkning och försäljning av svensk matost – en variant av det cypriotiska osten halloumi.
  • "Det är den första, mig veterligen, produktionen av ett svenskt alternativ i en stor skala", säger Anders Fredriksson, vd för Norrmejerier.

Fakta: halloumin och Sverige

  • Osten ska tillverkas vid Umeå mejeri som planerar att som mest kunna producera 2 000 ton om året när anläggningen är utbyggd. Till en början kommer produktionen att ligga på 350 ton om året.
  • Halloumi tillverkas traditionellt på Cypern av fårmjölk. Numera görs den även av get- och komjölk. Namnet halloumi är varumärkesskyddat.
  • Det finns flera svenska motsvarigheter som har olika namn, exempelvis stekost, grillost och eldost.
  • Till att börja med tillsätts syrakultur och löpe till mjölken, som sedan hettas upp. I nästa steg avskiljs vasslen, så att bara ostmassa blir kvar. Den läggs i mindre burkar utformade som silar. Osten pressas och får sin form.
  • Vasslen sparas och värms upp till 80 grader och sedan läggs ostbitarna tillbaka igen. När osten uppnått 72 grader i mitten är den pastöriserad.
  • Osten kan sedan torrsaltas och säljas färsk. På Cypern är det också vanligt att osten lagras i saltad vassle.

Källor: Nationalencyklopedin, Sveriges Gårdsmejerister

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.