Ingen varning för Piteåläkare

Överläkare Anders Mansten, vid Piteå älvdals sjukhus, kommer inte att få någon skriftlig varning för att han kritiserat delar av den framtida sjukvården i Kiruna, den så kallade IVAK-modellen.

– Efter hårda överläggningar mellan läkarfacket och landstinget drog landstinget tillbaka hotet om varning, säger Robert Svartholm ordföranden för Norrbottens läkarförening till Norrbottensnytt.

– Jag tror att landstinget tycker att det är obekvämt att avskeda någon som använt yttrandefriheten, säger Mansten med anledning av att landstinget nu backar och därmed inte utdelar någon varning.

Han säger vidare att han tror att landstinget till varje pris vill tysta diskussionen om förändringarna inom vården i Kiruna.

– Jag ser det som att jag har vunnit men fortfarande återstår det för landstinget att komma med en ursäkt, säger Anders Mansten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".