Överbefälhavaren Håkan Syrén, andra från vänster. Foto: Niklas Jälén

Det finns en gräns för försvarsnedskärningar anser ÖB

Försvaret genomgår stora förändringar med nerskärningar och ökad satsning på internationella operationer. Det har skapat viss oro bland anställda och därför reser Överbefälhavaren Håkan Syrén runt landet för att informera om läget.

På måndagen hölls ett stormöte i Pontushallen med militärer och civila i Luleå garnison med omkring 800 anställda från bland annat F 21 och han sa att försvaret är på gränsen till att klara sin uppgift om det blir fler nerskärningar.

Han sa vidare att försvaret inriktas alltmer mot internationella insatser och då måste soldaterna vara välinformerade om förhållandena, som råder i oroliga delar av världen.

– En utveckling som försvaret följer noga är den militära upprustningen i Ryssland, men det utgör inget hot mot Sverige, sa han.

ÖB kan också tänka sig att militär sätts in vid terrorattacker i Sverige och då stödja polisen med transporter, sjukvård och ledningssyftem.

När det gäller försvaret i norr råder det en viss osäkerhet om flygbaserna i Jokkmokk och Vidsel ska bli kvar, men här hade han lugnande besked.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".