Utsikt från Galtispuoda

Arjeplog blir nytt skidparadis

Snart kan Galtispuoda i Arjeplog bli det nya Åre. Om ett par veckor börjar en exklusiv semesteranläggning byggas på berget.

Semsteranläggningen ska byggas högt upp på Galtispuoda precis vid kalfjällskanten. En väg har redan brutis upp på berget. Bakom satsningen står ett norskt företag, Polaris Grupo. På berget byggs sex timrade storhus med totalt 120 rum. De ska främst hyras ut till företag som vill bjuda sina anställd på upplevelseresor. Etapp två blir att bygga ett trettiotal timrade loftstugor som sedan ska säljas på den norska marknaden.

Att Polaris grupo valt att etablera sig i Arjeplog beror enligt koncernchefen Björn Bye, på läget. Direktglyget mellan SAS och Arvidsjaur gör att dörrarna ut i Europa nu öppnas.

- Galtispuoda ska bli ett slags miniversion av Trysil, säger koncernchefen Björn Bye.

Trysil är en av Norges största och mest populära skidorter. Det är särskilt populärt hos danska turister och det är en av anledningarna till att Björn Bye tror att Galtispuoda nu kan bli det nya ”miniTrysil”.

- Det tar bara tolv minuter extra att flyga till Arvidsjaur i stället för till Trysil. Det är bra i marknadsföringen av Galtispuoda som skidort, säger Björn Bye.

Håkan Ederlöv som driver Galtispuoda slalomanläggning precis bredvid semsesterbyn är enbart positiv till sina nya grannar.

- Jag tror det kan bli positivt för vår skidanläggning eftersom vi inte har något eget boende att erbjuda här uppe, säger han.

Ederlöv säger vidare att man redan byggt en nedfart till storstugorna som byggs för att turisterna ska kunna åka skidor i princip in på dörren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".