Ewa Hedkvist Petersen (s) EU-parlamentariker

Politiker öppnar sin e-postlåda

Två EU-parlamentariker från Norrbotten är beredda att öppna sin e-post för allmänheten. Allt för att öka insynen i EU-arbetet. En tredje parlamentariker säger dock helt nej.

Socialdemokraten Ewa Hedkvist Petersen är beredd att släppa in allmänheten i sin e-postlåda, fast på vissa villkor.

- Jag kan inte öppna min e-postlåda vidöppen, för allmänheten vill kanske skriva om personliga saker. Men det som rör allmän politik kan jag tänka mig att folk får se, säger hon.

Tidigare har EU-kommissionären Margot Wallström deklarerat att hennes e-post ska vara offentlig och EU-parlamentariken, Junilistans Hélène Goudin från Piteå säger samma sak, nämligen att det är självklart med öppenhet.

Men moderate kollegan Anna Ibrisagic från Luleå säger helt nej.

- En del e-post kan nämligen komma från privatpersoner, som skulle känna sig kränkta om det offentliggörs, säger hon.

Ewa-Hedkvist Petersen från Luleå tycker dock att fler borde öppna sin e-postlåda och hon får flera hundra e-postmeddelanden varje dag. Tyvärr är mycket porr och skräp, men i övrigt kan man hitta en hel del inbjudningar till möten och frågor om hur hon ställer sig till olika ärenden.

Frågan är om allmänheten bryr sig

- Hittills har ingen ställt frågan om en principiell öppning av e-posten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".