Kajsa Jannok var en av de som besökte den samiska bokbussen i Gällivare. Foto: Carin Sjöblom.

Succé för den samiska bokbussen

Den samiska bokbussen har blivit en stor succé. Utlåningen i Gällivare ligger högt över förväntan och nu hoppas de ansvariga att projektet ska få fortsätta. Bokbussen som besöker Nikkaluokta, Gällivare, Porjus och Jokkmokk fyra gånger per år har gett invånarna i Gällivare och Jokkmokks kommuner möjligheten att låna böcker, filmer och musik på alla tre samiska dialekter, men även svenska och norska.

Projektet med den samiska bokbussen som startade för drygt ett år sedan är ett gränsöverskridande samarbete mellan Gällivare och Jokkmokks kommuner i Sverige, och Tysfjord i Norge. Den samiska bokbussen som sådan har dock funnits på den norska sidan i flera år.

Enligt Lars Israelsson som är kultursekreterare i Gällivare kommun så har bokbussen haft överraskande många utlån, vilket enligt honom tyder på att det finns ett stort behov, som inte har kunnat tillgodoses tidigare.

Att bygga upp en motsvarande verksamhet även på svensk sida är inte aktuellt, då den befintliga bokbussen redan har en bra samisk boksamling. Då är det enligt Lars Israelsson bättre att Gällivare och Jokkmokks kommuner istället går in och stöttar den samiska bokbussen på norsk sida. Kommunerna bidrar med ungefär 100 000 kronor per kommun och år.

Blandningen av de som besöker och lånar i bokbussen är stor. Allt från pensionärer och andra vuxna, till barn och ungdomar.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
E-post: carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".