Samiska slöjdcentret i Kiruna expanderar

Det samiska slöjdcentret Máttaráhkka utanför Kiruna planerar att utöka sin verksamhet. Jonny Tuvesson sitter med i Máttaráhkka ekonomiska förening och han menar att expanderingen kommer ge slöjdverksamheten ett lyft.

Jonny Tuvesson sitter med i Máttaráhkka ekonomiska förening och han menar att expanderingen kommer ge slöjdverksamheten ett lyft.

– Det kommer att attrahera fler slöjdare att vilja engagera sig i Máttaráhkka, idag är det ju ingen som vill det, säger Tuvesson. 

Enligt Jonny Tuvesson så vill den ekonomiska föreningen utöka dagens slöjdverksamhet vid Máttaráhkka med bland annat en restaurang och övernattningsmöjligheter men Tuvesson påpekar att slöjden ska fortsätta att stå i centrum.

Nu vill Máttaráhkka ekonomiska förening köpa huset av Kiruna kommun och man sitter även i samtal med Gabna sameby för att få deras godkännande att köpa loss mark från staten.

Ej tillräckligt attraktiva lokaler

När verksamheten vid Máttaráhkka startade 1992 var man sju kvinnor som utnyttjade huset, i dag är det två kvar.

Enligt Jonny Tuvesson så är slöjdlokalerna inte tillräckligt attraktiva för kvinnliga slöjdare eftersom Máttaráhkka drar för lite besökare.

Därmed så kan inte heller kvinnorna som utnyttjar lokalerna leva på den slöjd man säljer i huset.

– Det är ju därför vi gör det här utvecklingsprojektet. Jag ser ju att vi måste skapa bättre förutsättningar för dom här framtida slöjdarna att få dit publik, säger Jonny Tuvesson.

Två möjligheter vid försäljning

Kiruna kommuns handläggare i samiska frågor Jan Unga ser däremot två olika tänkbara scenarier om huset säljs.

– Om nu den här ekonomiska föreningen köper och säljer vidare fastigheten till andra intressenter som inte vill främja hantverket då försvinner en sådan här fantastiskt lokal.

Men det kan också vara så att man bygger vidare på tanken att man bygger vidare på tanken med Máttaráhkka och det blir alltså en boom för det kvinnliga hantverket, säger Jan Unga.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".