Det ljusnar på arbetsmarknaden i länet

Norrbotten har den procentuellt sett största sysselsättningsökningen i landet de kommande åren.

Prognosen som Länsarbetsnämnden presenterade under tisdagen visar att antalet sysselsatta kommer öka med 2000 personer fram till våren år 2007.

Det är inom det privata näringslivet som sysselsättningen beräknas öka mest.

Kommande investeringar i länets gruv- och stålindustrier ska bidra till minskad arbetslöshet, säger länsarbetsdirektören Lena Liljebäck som förklarar den ökade sysselsättningen.

– Det beror på all framtidstro som finns i Norrbotten och alla investeringar som sker exempelvis i malmfälten, men också handeln kommer utvecklas i Haparanda och Torneå men även i länets västra delar.

Det är de traditionellt manliga yrkena som framförallt finns i inlandet som ska få fler sysselsatta i Norrbotten.

Men Lena Liljebäck är inte orolig för att unga kvinnor som är hårt drabbade av arbetslöshet ska halka efter ytterligare. 

– Vi försöker när det gäller malmfälten att motivera kvinnor att välja arbeten där efterfrågan i framtiden kommer vara som störst.

Vi vill ju ha en arbetsmarknad i hela länet för både män och kvinnor, säger länsarbetsdirektören.

Enligt prognosen som grundar sig på intervjuer med 500 arbetsställen inom privat sektor och 115 enheter inom offentlig verksamhet i Norrbotten, kommer arbetslösheten ha minskat med 1000 personer fram till våren 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".