Kirunaungdomar ska hårdbevakas

Under Ecstasyrättegången i Kiruna erkänner allt fler av de 20 ungdomarna att de köpt, sålt och tagit ecstasy. Nu ska tonåringar i Kiruna punktmarkeras av polisen och socialtjänsten för att förhindra nya ecstasyhärvor.

- Vi gör det för att se var vi måste lägga krutet, och få ett grepp om hur det ser ut bland ungdomar under 18 år - bland de som inte är åtalade idag. Vi ska tillsammans ta reda på vilka som umgås och vilka som är i farozonen för narkotika, säger kommunens drogsamordnare Gabriella Andersson.

Skolpersonalen i Kiruna kommer att få utbildning om droger.
- Ett stort problem idag är att ingen vågar fråga, även om man tror sig se tecken på att någon har börjat med narkotika. Det beror på rädsla och okunskap om droger, säger Gabriella Andersson.

Dessutom kommer socialen att satsa på en särskild föräldrakurs för föräldrar till stökiga ungdomar.

Åklagaren Peter Saltzberg var tidigare i veckan chockad över hur utbrett narkotikamissbruket är i en liten ort som Kiruna.
- Jag tror att det är det lilla samhällets baksida vi ser här. Det går snabbt för unga att prata med varandra och berätta om ecstasyn, det gör att den sprider sig snabbt till stora grupper, säger Gabriella Andersson.

Hon har följt rättegången i Kiruna och tycker att det är sorgligt att knappast någon förälder har besökt rättegången.
- Jag tror att orsaken är att det är jättesvårt att se sitt barn i den här situationen.

En stor ecstasyhärva har uppdagats. Och Gabriella Andersson tror att det kan avskräcka andra från att testa.
- Jag hoppas på ordentliga domar som visar att samhället inte accepterar detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".