Liko stäms av tidigare VD

Medicinteknikföretaget Liko i Alvik stäms av sin förre vd Hardy Brännström.
Brännström, som sas upp förra veckan, hävdar att det inte fanns någon grund till uppsägningen.

Hardy Brännström stämmer Liko dels för att han inte fick veta varför han sparkades, dels för att han anser att Liko lurat honom på pengar som han har avtal för.

Hardy Brännström sas upp, bara två veckor efter att han ställt styrelsen mot väggen och begärt att få ut sin optionsrätt. Optionsrätten var en del i hans avtal som vd på företaget. Han hade rätt till 1,5 procent av företagets aktier. Avtalet ingicks för åtta år sedan när Brännström började på företaget. Sedan dess har Liko växt sig starkare och kommit ut på den internationelle marknaden. Det här har gjort att värdet på aktierna stigit.

Trots att Hardy Brännström skickat in en ansökan om att få ut optionsrätten har företaget inte låtit honom lösa in den. Enligt hans advokat Tavi Tuula, Hamilton advokatbyrå, handlar det om ett större belopp.
- Jag vill inte gå in på den exakta summan.
Handlar det om en miljon?
- Jag tror inte det räcker.

Tavi Tuula tror att Hardy Brännström har goda chanser att vinna i båda fallen.
- Han ligger bra till. Det är en ogrundad hävning av hans vd-avtal.

Likos ägare Gunnar Liljedahl kommenterar i ett brev att det inte är en personlig konflikt eller ett optionsavtal som ligger bakom styrelsens beslut att avskeda Hardy Brännström. Utöver det här vill han inte uttala sig om tvisten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".