Hockeysupportern Renberg valde att följa med till Karlstad och bortamatchen mot Färjestad.

Luleå Hockey flyger charter med fansen

För första gången har Luleå Hockey chartrat ett plan där de bjudit med fans och sponsorer till en bortamatch i elitseriens grundspel. Samtidigt som man ger spelarna bättre, sportsliga förutsättningar, förstärker man ekonomin genom att fylla planet med betalande resenärer.

På torsdagseftermiddagen lyfte planet från Kallax till Karlstad och ombord finns då förutom spelare och tränare, även 119 personer som valt att följa med för att se matchen. De har betalat allt mellan 1 500 och 5 000 kronor för arrangemanget. Enligt Luleå Hockey rör det sig om både stora och små sponsorer, men även privatpersoner.

– Vi gör det här av två skäl. Det viktigaste är att vi vill ge spelarna en bättre resa. Men dessutom ger vi våra sponsorer chansen att se hur Löfbergs Lila arena ser ut, samtidigt som de får följa en speldag på bortaplan, säger Janne Dannberg, som är marknadsansvarig i Luleå Hockey.

Lagkaptenen Mikael Renberg håller med om att det betyder mycket för spelarna att de får åka till en bortamatch och sedan komma hem samma dag.

– Det är klart att det underlättar. Det blir ju en lättare resa för oss, inte bara för den här matchen, utan även för nästa match på lördag, säger Mikael Renberg.

Ska man tro Luleå Hockeys lagkapten gynnas laget också av att spelarna får sova i sin egen säng och vakna upp där, istället för i en hotellsäng. Dessutom kan de då, redan dagen efter, köra en bra träning inför nästa match. 

– Vissa resor, till exempel resorna till Karlstad, Leksand och Mora är ganska tuffa, så det är klart att det är en stor sportslig fördel för oss att få åka i ett eget plan. Nu kan man inte garantera att man vinner matcherna för det, men förberedelserna och förutsättningarna blir mycket bättre, säger Mikael Renberg. 

Inbitna supportrar valde att följa med till Karlstad
En av de som valt att följa med till Karlstad och bortamatchen mot Färjestad var kort och gott supportern Renberg som hade en enkel förklaring till varför han valt att följa med.

– För att jag tycker om hockey. Jag såg en annons i en tidning och så vi är en hockeytokig familj, så då passade vi på, säger han.

En annan av de som valt att följa med är Åsa Jones som även brukar arbeta som funktionär och matchvärd under Luleå hockeys hemmamatcher.

– Det känns lite småpirrigt, men jättekul att få komma till en annan arena. Det är första gången för mig, säger hon.

Hon hoppades dessutom att hon ska få möjlighet att gå runt och inhämta inspiration, men också få information från hennes ”kollegor” i  Färjestads hemmaarena som är nästan dubbelt så stor som Luleå Hockeys hemmaplan.

Nya klubbdirektören såg problemet med långa resor
Tanken med charter som förenklar resandet väcktes av klubbdirektören Hans Chrunak när han insåg vilka långa och delvis omständiga resor laget har till vissa bortamatcher.

Samma möjlighet kommer att ges till bortamatcherna mot Leksand den 27 december och mot Mora den 19 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".