Sträng 4.

SSAB tjänar på lokala företag

SSAB i Luleå har tjänat mellan 20 och 30 miljoner kronor på att anlita lokala företag i stället för stora europeiska bolag till en ny investering

Det gäller modernisering av stränggjutningsanläggningen och projektledare Torbjörn Haraldsson tror att även andra företag i länet skulle tjäna på att anlita lokala entreprenörer.

– Med tanke på de stora investeringar, som LKAB gör i Malmfälten, så borde en modell liknande vår kunna användas även där. De lokala entreprenörerna bör då tänka på att marknadsföra sig, så att vi vet att de finns, säger han.

SSAB har investerat 80 miljoner kronor för att modernisera sträng 4 så att den producerar höghållfasta stålämnen. Ett 30-tal lokala företag har fått beställningar på olika delar av strängen och det har skapat flera jobb i länet.

Fredrik Spegel på Nova industrier i Kalix säger att investeringen betytt mycket för företaget.

– Det har tryggat driften hos oss så länge projektet har pågått. Sedan har vi lärt oss en hel del och vi hoppas att det öppnar möjligheter för framtiden. Att vi klarat konkurrensen med till exempel storföretag som Demag och Voest alpine beror på att vi är kostnadseffektivare, säger han.

SSAB har också investerat i ett nytt kontrollrum till stränggjutningen och det har ritats av inredningsarkitekt Annakarin Lidén på Tirsén och Aili, samma företag som ritat det nya Kulturhuset i Luleå och det är en viss skillnad på de två jobben, inte bara i fråga om storleken, utan också i fråga om att förstå vad kunderna vill ha, säger hon.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".