Ökad sjukfrånvaro vid Luleå Tekniska Universitet

Sjukskrivningarna vid Luleå Tekniska Universitet har ökat krafigt dom senaste tre åren. Förra året var varje anställd i genomsnitt sjuk 19.5 dagar per år vilken kan jämföras med 13 dagar 1999.
Flest sjukdagar hade kvinnorna som i genomsnitt under 2001 hade 32 sjukdagar. Männen hade nio. Den institution som har högst sjukfrånvaro är hälsovetenskap i Boden. Rektor Ingegerd Palmér säger att hon är förvånad och förskräckt över de senaste årens utveckling. Någon förklaring till den ökade sjukfrånvaron har inte Ingegerd Palmér men hon tror att den ökade arbetsbelastningen samtidigt som personalen blir äldre kan vara en förklaring. För att minska sjukskrivningarna ska universitetet bland annat satsa på friskvård. De anställda kommer att få träna två timmar i veckan på arbetstid. Luleå tekniska universitet har som mål att ha halverat antalet sjukdagar innan 2006. Och det målet hoppas personalchefen Tommy Andersson att dom ska uppnå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".