Långa fängelsestraff yrkas i ecstasyhärvan

Idag var det dags för slutpläderingar i den pågående rättegången i Kiruna där flera kirunabor misstänks för att ha sålt och använt ecstasy. Åklagaren yrkade på fängelsestraff på upp till tio år.

Det är den huvudmisstänkta 27-åringen som bör få ett straff på tio års fängelse, anser åklagaren. Försvarsadvokaten menade att fängelse i fyra år var tillräckligt.
För en 24-åring yrkade åklagaren på tre års fängelse - försvarsadvokaten ansåg att den åtalade skulle frias helt.
En 22-åring bör få minst tre års fängelse yrkade åklagaren.
Under rättegångne förhördes den åtalade malmöbon på nytt. Han har tidigare hävdat att det inte alltid var ecstasy han skickat till köparna i Kiruna, utan att det i vissa fall var andra läkemedelsliknande preparat, något som blivit ett stort diskussionsämne under rättegången. Vid dagens rättegång sa han bland annat att han vore dum om han erkände något det inte finns bevis för - ett uttalande som enligt åklagaren sänkte malmöbons trovärdighet.

När rättegången avslutas på onsdag kommer man att meddela när domen kommer. Då avgörs också om de tre huvudmisstänkta ska släppas fria eller om de ska hållas kvar i häktet tills hovrätten sagt sitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".