Gällivares centrum får nytt utseende

Utredningen om att göra Gällivare centrum attraktivare är nu klar och i den presenteras fem olika förslag till trafiklösningar och utseendet kring det nu befintliga Vassaratorget.

Torget i Gällivare byggdes om till sin nuvarande utformning i slutet av 1980-talet. Då var det meningen att torget skulle fyllas av torghandel, olika evenemang bland annat. På drygt femton år har det inte skett.

Frågan om biltrafik har väckt känslor
Frågan om att åter öppna centrum och gågatorna i Gällivare för biltrafik har engagerat många människor och har gett upphov till delade meningar hos i stort sett alla politiska partier i Gällivare.

Turerna har varit många, men till slut tillsatte kommunstyrelsen en utredning som nu alltså presenterat sina fem förslag till en ny centrumplan.

Många idéer vägs samman
Förslagen kring hur Gällivares centrum ska se ut i framtiden bygger på det arbete som olika arbetsgrupper och utredningar lagt fram kring handelns utvecklingsbehov, nya funktioner i centrum, aktiviteter i centrum, tillgängligheten, trafiksäkerhetsanalyser, vägvisningen, problem med trafik och parkeringar.

Fem olika alternativ presenteras
Ett scenario visar hur det skulle se ut utan någon förändring av trafiken, dvs med ett fortsatt bilfritt centrum. I tre av förslagen leds trafiken mot Vassaratorget, för att sedan gå runt området i olika varinter, längs Västra och Östra Kungsallén. Ett enda förslag talar om trafik även över det som idag utgör Vassaratorget.

I samtliga förslag finns en flyttning av den befintliga busshållplatsen och byggandet av fler parkeringsplatser i centrum.

Syftet med förslagen är presentera olika lösningar som beaktar dessa frågor och öka attraktiviteten och skapar ett livfullare centrum.

Tidigast i mars-april väntas Gällivare kommunfullmäktige ta beslut i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".