"Nu förstår man hur farligt det är"

Den stora ecstasyrättegången i Kiruna är över och många av de åtalade ungdomarna vittnar om att de har fått en psykiskt påfrestande lärdom av ecstasyhärvan.

- Jag mådde väldigt dåligt psykiskt och hade ångest när vi tog tabletter, säger en av dem och tillägger att även tiden före och under rättegången har varit full av oro och ångest. Sen jag fick veta att jag stod åtalad har jag varit väldigt orolig, inte kunnat sova utan bara tänkt på vad som ska hända.

Men hon är trots allt glad att hon åkte fast.

- Man har fått en större tankeställare om hur skadligt och farligt det verkligen är.

Hon säger att hon aldrig upplevt det stora lyckorus hon har hört att ecstasy kan ge. Det var i hopp om att uppnå det som hon tog tabletter vid flera tillfällen. Men effekten blev istället att hon blev deppig och full av ångest i en hel veckas bakrus. Hon beskriver det som att allt bara var grått. Det var till stor del alkohol som gjorde att hon tog tabletterna.

- De dök upp på efterfester när man är väldigt berusad. Och då tänkte man inte så mycket på konsekvenserna.

För att bli av med sin oro och ångest kommer hon att gå i samtalsterapi. Det svåraste av allt har varit att berätta för anhöriga. Vissa reagerade med att ta avstånd från henne. Hennes syn på droger har förändrats mycket under den här tiden.

- Jag vill aldrig någonsin vara med om detta igen - varken att ta droger eller att sitta i en rättegång en gång till.

Domen mot henne och de andra 19 personerna kommer i mitten av januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".