Jubel och tårtkalas på arbetsförmedlingen i Kiruna

På arbetsförmedlingen i Kiruna är det jubelstämning efter LKAB:s beslut att bygga ett nytt pelletsverk i Kiruna som kommer att ge 120 fasta jobb och 800 tillfälliga byggjobb.

– Det betyder oerhört mycket för Kiruna som ort, det kommer att ge jobb på många andra håll än på LKAB. Min tro är att företag i Kiruna kommer att expandera och förhoppningsvis blir det också nyetableringar, säger Arbetsförmedlingens chef Kristina Palo.

--Förklaringen är att vi inte kommer att kunna fylla alla pelletsverksjobb med folk från Kiruna så det blir mycket inflyttning till stan och det behövs bland annat fler affärer, bostäder och barnomsorg, säger Nu sätter ett intensivt arbete igång på Arbetsförmedlingen. Det mest akuta är att hitta de 800 personer som ska bygga pelletsverket med start nästa år, säger hon.

- Vi kartlägger alla bygg- och markarbetare i Kiruna, Norrbotten och i hela landet. Det pågår också arbetsmarknadsutbildningar inom de brancherna. Vi ska även ta kontakt med entreprenörerna när de namnges för att höra hur mycket folk de själva redan har och vad vi kan stå till tjänst med, säger Kristina Palo.

Hon säger att LKAB:s beslut skapar en viktig framtidstro och är säker på att detta kommer att pressa ner arbetslösheten i Kiruna.

- Det märks redan en förändring. De öppet arbetslösa har minskat med en procent jämfört med samma tid förra året.

För att ladda upp inför det kommande arbetet firar personalen på Arbetsförmedlingen med tårta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".