Kulturhuset måste inrymma mer än kultur

Kulturhuset i Luleå kan inte bara syssla med kultur. Kommunen måste använda lokalen på andra sätt också. Elisabeth Ennefors, vd på turistorganisationen Visit Luleå säger att kulturhuset måste gå ihop ekonomiskt för att kunna hålla en hög nivå på kulturutbudet.

Kulturhuset i Luleå kommer att stå klart våren 2006. Men redan nu måste kommunen börja boka in kongresser i huset, anser  Elisabeth Ennefors, vd på Visit Luleå. Att hyra ut lokalen till större affärsevenemang skulle dra in stora pengar tror hon. Pengar som går förlorade om Luleå kommun inte börjar göra något snart.

- Vi måste ha en konventionbyrå, det vill säga en särskild avdelning som bara sysslar med att hyra ut delar av huset till branschkonferenser och kongresser.

Bara i stora konsertsalen kommer det att rymmas 1050 personer. Att inte satsa på den här typen av arrangemang vid sidan av kulturutbudet tror Elisabeth Ennerfors skulle göra att kommunen förlora mycket pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".