Hyresgäst i kläm

Hyresgäster kommer i kläm när fastighetsägare går i konkurs. En av dem är nittioåriga Ingrid Larsson i Niemisel, som till sist tvingades flytta från den lägenhet som varit hennes i 26 år.

I våras åkte balkongräcket på Ingrid Larssons lägenhet i backen i samband med att snö och is rasade ner från taket. Efter det har balkongräcket legat kvar på marken. 

I slutet av september beslutade hyresnämnden att fastighetsägaren skulle betala ett vite på 10 000 kronor, om han inte hade satt tillbaka räcket före den första november.

Men inget hände förutom att fastighetsägaren försattes i konkurs i slutet av oktober. Konkursförvaltaren som då tog över säger sig inte känna till hyresnämndens beslut över huvud taget och i mitten av december såldes fastigheten vidare.

Den nya fastighetsägaren har också en konkursansökan på sig och skulder hos kronofogden på över en miljon kronor.

- Hade räcket varit kvar hade jag bott kvar för balkongen betydde så mycket för mig. Där dammade jag mattor, hängde tvätt och satt och vilade mig, säger Ingrid Larsson.

Nu ser det nästan öde ut i den fastighet som Ingrid Larsson bodde i tidigare, nästan alla fönster gapar tomma så när som på några butiksfönster i bottenplan och ett par andra fönster på husets baksida.

Ingrid Larsson har flyttat till en annan lägenhet i markplan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".