Fler vill låna av Vattenfall

Allt fler vill låna pengar från Vattenfall. Orsaken kan vara att deras bolag Inlandskraft satsat på marknadsföring.

Tillströmningen av företag som vänder sig till Inlandskraft för att få hjälp med banklån till satsningar har ökat markant under senare tid.

Ändrade regler för att låna i bank och att Inlandskrafts verksamhet blivit mer känd bland företagare tros vara anledningen till tillströmningen.

100 miljoner kronor har Vattenfall satsat i Inlandskraft. Som namnet antyder ska pengarna användas i dom 20 inlandskommunerna från Jämtland till Norrbotten - kommuner där Vattenfall bedriver verksamhet.

Pengarna används till att borga för banklån till nystartade eller expanderande företag.

Hittills har 20 miljoner satsats i 75 företag och allt fler företag visar nu intresse för Inlandskrafts tjänster och förklaringen till det är flera.

- Dels har det blivit svårare att låna pengar i bank utan säkerhet, men vi tror även att vår verksamhet blivit mer känd och det är därför som vi ser att allt fler företag vänder sig till oss, säger Sven Erik Åkerlind är vd på inlandskraft.

När 15 av dom 100 miljonerna hade satsats gjordes en genomgång av vad projektet gett.

- 150 jobb har skapats, det är inte bara vi som ligger bakom det, men tillsammans med andra insatser så har det gett så många jobb. Det är en mycket bra siffra. Med dom pengar vi har kvar så skulle det kunna betyda 1000 nya jobb. Lägg till det den andra verksamheten med projektverksamhet och företagsutveckling, som beräknas ge lika mycket. Det skulle innebär att vi bidrar till 2000 nya jobb, säger Sven Erik Åkerlind.