Kommunanställda måste betala förmånsskatt

Älvsbyn kommun satsade förra året en miljon kronor i arbetsmiljöpengar till personalen inom skola och förskola. Men nu när junilönen betalades ut, har var tredje anställd inom skolförvaltningen fått förmånskatta på pengarna.
Kommunrevisorena fann nämligen en del oklarheter i vad pengarna använts till och ekonomikontoret har efter en granskning beslutat att en del av inköpen kan betraktas som personliga. Det är de som köpt till exempel skor, steroanläggning och belysning till arbetsrummen som nu blir förmånsbeskattade på inköpen. Totalt är det 160 personer som får betala skatt på sammanlagt 225 000 kr. Det blir dyrt även för Älvsbyns kommun förutom arbetsmiljöpengarna också betala arbetsgivaravgift på den summa som förmånsbeskattas, alltså 225 000 kronor. -Onödigt, säger kommunrevisorn Siv Carlstén, som tycker att kommunlednignen kunde ha gett tydligare direktiv. Barn och Utbildningnämden i Älvsbyn har i efterhand kostaterat att man skulle ha varit tydligare i sina formuleringar. - I fortsättningen ska vi vara tydligare i direktiven och årets arbetsmiljöpengar ska bara få användas till resor med arbetslagen eller till träningskort, säger skolchefen Arne Karlsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista