Många asylsökande lämnar Kiruna

De båda ryssarna som misstänks för taximordet i Sundsvall är inte de enda asylsökande som har lämnat Kiruna under våren. Hittills har omkring 100 personer försvunnit.
Det är inte brottsligt att försvinna och därför finns det inget som hindrar de asylsökande från att lämna Kiruna. De flesta har bosatt sig hos släktingar i storstäderna i väntan på besked om de får stanna i Sverige. Andra har försvunnit spårlöst och enligt Maud Lantto på Migrationsverket i Kiruna, är det troligt att de har lämnat landet. Eftersom Migrationsverkets ansvar upphör när de asylsökande försvinner så finns det egentligen ingen som vet vart de tar vägen. De begår ingen brottslig handling genom att försvinna och polisen kopplas endast in i de fall där de asylsökande försvinner efter att ha nekats uppehållstillstånd och då för att avvisa dem från landet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".