En knuff i karriären

Sparbankens nords Knuffprojekt, där en grupp unga fått en karriärcoach, har hållit på i snart tre månader. Men redan nu har många av de Norrbottningar som är med i projektet hittat sina drömjobb.

Knuff står för Karriärplanering och nätverk för unga i framtiden. Det drivs av Sparbanken Nord i Piteå. 14 unga Norrbottningar som vill bo kvar i länet är med i projektet, som startade tidigare i höst.

Självinventering, karriärcoaching och olika slags övningar i grupp är en del av innehållet i projektet. Projektet ska hålla på fram till våren. Men Sebastian Sandsten från Rosvik har redan hittat ett jobb.

– Jag har fått en praktiktjänst på Ernst and Young i Piteå.

Han är utbildad civilekonom. Projektet har hjälpt honom bena ut vad han egentligen vill göra med sitt liv och satsa på det, säger han.

Bitarna har även fallit på plats för Helena Salomonsson. Hon tror inte det skulle varit lika lätt att hitta vägen till drömyrket om hon inte gått med i projektet.

– Jag vill arbeta på arbetsmiljöverket. Nu gäller det bara att hitta vägarna.

Hon tycker att alla människor borde få chansen att träffa en karriärcoach och verkligen inventera sig själv och sina drömmar.

– Jag tror de flesta är för bekväma för att ta tag idet själva.