1 av 2
Börje Lööw, kommunstyrelsens andra vice ordförande (v) i Luleå. Foto: Niklas Jälén
2 av 2
Karl Petersen(s) kommunalråd i Luleå

(v) i Luleå oroas över lönedumpning

Vänsterpartiet i Luleå vill att kommunen bara gör upphandling hos företag, som har kollektivavtal med facket och man får stöd av Rättvisepartiet socialisterna. Men socialdemokraterna säger i dagsläget nej.

Vänsterns Börje Lööw säger att det finns risk för lönedumpning utan kollektivavtal.

- Vi vill inte att det ska komma hit företag från andra länder, som inte har svenska kollektivavtal och genom det sänka villkoren för svensk arbetskraft. Där ser vi en mycket stor fara just nu, säger han.

Jonas Brännberg i Rättvisepartiet socialisterna säger att sådant här håller på att hända i hela EU, där man använder nya regler för att dumpa lönerna. Luleå kommun kan visa att detta inte är acceptabelt, säger han.

Men kommunalrådet Karl Petersen (s) tycker att det i dagsläget inte behövs några krav på kollektivavtal vid anbudsupphandling.

- Det vi vill nu är att vi har en ny lagstiftning på gång och vi har sagt i arbetsutskottet att vi vill invänta den och så tar vi de mått och steg därefter, som kan behövas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".