Gällivare kommun gör miljonklipp

Gällivare kommun behöver inte betala dom 40 miljoner kronor som kommunen är skyldig Statens bostadsnämnd.

Det blev klart i dag i samband med Malmfältsdelegationens möte. Däremot kommer andra kommuner som är skyldig Bostadsdelegationen pengar inte att kunna räkna med att få skulderna betalda av regeringen.

Regeringens speciella grupp för diskussion och lösningar av Malmfältens tillväxtproblematik, den så kallade Malmfältsdelegationen hade möte i Stockholm på tisdagen.

Gällivares problematik med en skuld på 40 miljoner till Statens Bostadsnämnd för fastigheter som inte rivits i enlighet med ett avtal var en av diskussionsfrågorna.

Beskedet från Tomas Östros är att staten går in och betalar Gällivares uteliggande skuld.

- Gällivare befinner sig i en speciell situation, här pratar man idag om stor tillväxt och en kommande bostadsbrist. Vi kommer att komma med en tilläggsbudget till våren från regeringens sida som innebär att Gällivare får 40 miljoner för att betala sin skuld, säger Thomas Östros.

Däremot kommer andra kommuner som är skyldig bostadsdelegationen pengar inte att kunna räkna med pengar från regeringen.

- Det är väldig speciella förutsättningar i Malmfälten. Här gör gruvorna att man tvingats riva bostäder, något som kommer att leda till en bostadsbrist, säger Thomas Östros.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".