Malmbanan rustas efter påstötningar från LKAB

Det kommer att bli en upprustning av Malmbanan med start redan nästa år. Enligt LKAB:s vd Martin Ivert skulle ett försenat rälsbyte ha hotat både företagets expansionsplaner och tillväxten i Malmfälten. Nu har Banverket meddelat att man kommer att omfördela pengar inom den egna budgeten för att påbörja arbetet.

I ett brev till näringsminister Thomas Östros i slutet av oktober begärde LKABs vd, Martin Ivert, att Banverket ska få extra pengar för att kunna påbörja bytet av spåret nästa år. LKAB erbjöd sig att låna ut pengar till Banverket om inte situationen skulle gå lösa på annat sätt. Från gruvföretaget sida var man oroliga att den dåliga standarden på Malmbanan på sikt skulle hota trafiken.

Vid Malmfältsdelagationens möte i Stockholm i går kom det dock fram att en upprustning av Malmbanan kommer att tidigareläggas. Redan nästa år kommer upprustningen att påbörjas. Dessutom kommer inte LKAB att behöva låna ut pengar för arbetet.

- Banverket kommer att omfördela pengar inom den egna budgeten för att kunna starta en upprustning av banan. Det känns oerhört viktigt just nu med tanke på den expansion som sker i Gällivare och Kiruna, säger näringsminister Thomas Östros.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".