Alkolås hjälper förare att behålla körkortet

Alkolås i bilen istället för indraget körkort kan göra det möjligt att behålla både jobb och ett socialt liv för den som har kört rattfull. I ett försöksprojekt som startade 2001 installeras alkolås i bilarna. Nu har de i länet som först gick med, slutfört sina två år i projektet.

Det är två år sen vägverkets alkolåsprojekt blev rikstäckande. Den som kört rattfull kan istället för indraget körkort få alkolås monterat i bilen. Det innebär att bilen inte går att starta om föraren har druckit alkolhol.

I dag är det ca 30 personer i länet som är anslutna till projektet och har alkolås i bilen. Den som är med får själv stå för kostnaderna, det rör sig om ungefär 40 000-50 000 kronor totalt.

Alkolåsprojektet innehåller ingen vård, men kan ändå vara en hjälp för den som vill sluta dricka. Det är Vägverket i samarbete med länstyrelsen som driver försöksprojektet fram till år 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".