Kiruna stadshus

Tre järnvägspår återstår i Kiruna

Tre korridorer utreds vidare i järnvägsutredningen för en ny järnväg i Kiruna. Målsättningen med järnvägutredningen är att Banverket ska fatta beslut om en korridor som sedan ska detaljutformas.

De alternativ Banverket valt att gå vidare med i järnvägsutredningen är:

  • Kiirunavaara
  • Jägarskolan-Tuollavaara 
  • Mettäjärvi-Viscaria

De bortvalda korridoralternativen har avförts från vidare utredning på grund av sämre anläggningskostnad och samhällsekonomi, större intrång på miljö och rennäring, samt närheten till gruvans beräknade sprickområde.

Samtliga tre alternativ som kommer att utredas vidare i järnvägsutredningen har en uppskattad anläggningskostnad på mellan 1,15 Mdr - 1,85 Mdr. Den lägsta kostnaden kommer från alternativet Mettäjärvi-Viscaria. Den högsta från Jägarskolan-Tuolluvaara.

Syftet med järnvägsutredningen är att utreda, konsekvensbeskriva samt utvärdera de tre valda alternativa korridorerna utifrån aspekterna funktion (avseende malm-, övrig gods- och persontrafik), miljö, rennäring, samhälls-effekter/markanvändning, geoteknik, risk, sårbarhet och ekonomi.  

Järnvägsutredningen beräknas vara klar under mars 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".