Polisen brister i databehandling

Polisen i Norrbotten har brister när det gäller personuppgiftslagen. Under året har Datainspektionen genomfört ett tillsynsprojekt för att se hur personuppgifter behandlas för kontroll av anställda vid polisen i länet. Det har lett till en del påpekande om brister. Datainspektionen förutsätter nu att polisen självmant kommer att förbättrar sina rutiner.

Den information som lämnas till de anställda för hur Internet och e-postsystem får användas är för allmänt hållen. Där framgår inte klart vilka begränsningar som gäller för användandet. Det framgår inte heller om vilken kontroll av Internetanvändandet som kan bli aktuell.

Dessutom saknas tillräckligt med information om vad som räknas som missbruk och hur en utredning av ett misstänkt missbruk skulle genomföras.
Datainspektionen anser därför att polismyndigheten i Norrbotten bör komplettera eller omarbeta den information som lämnas till dom anställda, detta för att komma till rätta med dom brister som påpekats i samband med inspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".